Finale takmičenja

"IEEE Intl. Future Energy Challenge"

U finalu takmičenja "IEEE Intl. Future Energy Challenge", održanom 17.08.2005. na Illinois Institute of Technology, Chicago, tim studenata sa ETF je osvojio prvo mesto. Pored tima sa ETF, u finale su se plasirali i studenti sa University of South Carolina, kao i studenti sa University of Illinois at Urbana Champagne. Domaćini su osvojili drugo i treće mesto.

Pobednička plaketa

U okviru takmičenja, studenti su projektovali hardver, upravljački i komunikacioni softver za digitalno upravljani električni pogon zadatih performansi, u skladu sa sigurnosnim i EMC normama. U finalu su verifikovane performanse realizovanih prototipa i kvalitet HW/SW dokumentacije.

Studenti su više od devet meseci svakodnevno radili u Laboratoriji za mikroprocesorsko upravljanje EMP (ddc@etf.rs) (prostorija 40A ETF) uz pomoć svog mentora, prof. Slobodana Vukosavića. Pored osvojenog prvog mesta, naši studenti su dobili i posebnu nagradu za najbolje načinjenu dokumentaciju kao i posebnu nagradu za najbolju prezentaciju

Oficijalni sajt IEEE - http://www.energychallenge.org/


Pobednički projekat, IEEE winner

MD Drive


Glavni inženjerski posao i upravljanje u ovom projektu su bili izvedeni u Laboratoriji za DPP, Digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima, čji su članovi   prof. Slobodan N. Vukosavić (šef laboratorije i mentor projekta), i Igor Stamenković, Nikola Milivojević i Dejan Jovanović (postdiplomci).

Cilj laboratorije je korišćenje savremenih rešenja upravljanja i DSP tehnologije u oblasti energetske elektronike i električnih pogona, kao i stvaranje mogućnosti za projektovanje i proizvodnju uređaja i sistema sa manjim utroškom gvozđa i bakra.

Glavno polje rada laboratorije je štednja energije i zaštita okruženja korišćenjem modernih DSP (Digital Signal Processing) baziranih tehnologija.

Mnogi diplomski radovi i projekti su urađeni u samoj laboratoriji. Deo urađenog posla je dizajn Zero-emission elektricnog vozila zvanog Elektra, a u saradnji sa nacionalnim proizvođačem vozila Zastava iz Kragujevca. Od originalnog vozila, ostale su samo šasija i kutija menjača, dok su svi ostali delovi, uključujući energetsku elektroniku, motor i baterije, napravljeni ili na fakultetu ili u saradnji sa domaćim firmama.

Učesnici projekta

mdgrupa

Učesnici po grupama MicroDrive (MD) projekta su nabrojani u Tabeli 1. Neki učesnici su se menjali tokom razvoja projekta, jer su bilo dolazaka i odlazaka. Tabela 1 pokazuje konačnu listu učesnika MD projekta.

Tabela 1. Članovi MiniDrive tima

Ime

Godina studija

Grupa

Pozicija

Dr Slobodan Vukosavić

profesor

 

Mentor

Igor Stamenković

postdiplomac

Menadžment & sve MD grupe

Koordinator

Nikola Milivojević

postdiplomac

Menadžment & sve MD grupe

Koordinator

Blagoje Ušćumlić

5. godina,

MD pogon

Vođa grupe

Miloš Živanović

5. godina,

MD pogon

Član grupe

Goran Golubović

5. godina,

MD pogon

Član grupe

Ivan Petruševski

5. godina,

MD hardver

Vođa grupe

Bora Novaković

5. godina, 

MD hardver

Član grupe

Milanka Matić

4- godina, 

MD hardver

Član grupe

Darko Štern

5. godina, 

MD hardver

Član grupe

Miroljub Bakić

5. godina,

MD hardver

Član grupe

Dimitrije Nikolajević

5. godina,

MD hardver

Član grupe

Darko Tasovac

5. godina, 

MD hardver

Član grupe

Aleksandar Živković

5. godina,

MD softver

Vođa grupe

Goran Mandić

Postdiplomac

MD softver

Član grupe

Mr. Dejan Jovanović

Postdiplomac

MD softver

Savetnik za razvoj softvera

Miloš Rakić

Postdiplomac

MD marketing

Vođa grupe

Mihailo Divac

5. godina,

MD marketing

Član grupe

Milomir Knežević

5. godina,

MD marketing

Član grupe

Aleksandar Adašević

5. godina,

MD marketing

Član grupe


Na početku projekta su samo vođe studenata i savetnik za razvoj softvera bili postdiplomci. Dva člana tima su diplomirala tokom trajanja projekta, i bili ohrabreni od tima da započnu postidiplomske studije. Njihovi završni radovi, koji se traže od svakog studenta pre diplomiranja, su bili direktno povezani sa poslom koji su radili na projektu.

 


Kako su dosli na ideju da se takmiče?

Ideja je potekla od dvojice postdiplomaca koji svoj magistarski rad rade u okviru Laboratorije za MikroProcesorsko Upravljanje (MPU) EMP. Radi se o koordinatorima projekta, Igoru Stamenkoviću i Nikoli Milivojeviću. Rezultati i iskustva Laboratorije za MPU EMP, kao i do sada uradjeni diplomski i magistarski radovi, teze i publikacije, predstavljali su dobru bazu za ucešće na takmičenju kakvo je IEEE Future Energy Challenge, što je Nikolu i Igora ohrabrilo u nastojanju da uz pomoć svog mentora, prof. S. Vukosavića formiraju tim i krenu u kvalifikacije.

Šta su u stvari napravili?

Prototip MiniDrive je originalno rešenje tima Univerziteta u Beogradu, dizajniran tokom trajanja konkursa 'IEEE International Future Energy Challenge 2005'. IEEE je međunarodno udruženje inženjera elektrotehnike.

Cilj ovog takmičenja je bio razvoj elektronski kontrolisanog pogona sa asinhronim motorom koji se monofazno napaja, poseduje digitalno kontrolisani energetski pretvarac snage 500W i omogucuje rad motora do brzine od 5000 obrtaja u minuti.

MiniDrive je potpuno razvijen u Laboratoriji za Mikroprocesorsko upravljanje EMP Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, od strane diplomskih studenata, korišćenjem znanja uz Mehatronike (Električne mašine, energetski pretvarači, DPP,  DPP2).

Prototip se bazira na trofaznom indukcionom motoru ('Teslin' motor), sa kompletnom elektronikom integrisanom u kutiju motora, bez-senzornom kontrolnom algoritmu koji radi na RISC mikrokontroleru male cene, digitalnom displeju za brzinu i informaciju o kodovima grešaka, i IrDA komunikaciju sa džepnim PC-jem (PocketPC).


Ko je sve pomogao da odu na finale u Čikago?

Uspostavljeni su jako dobri kontakti sa domaćim i stranim firmama, i takođe sa lokalnim i državnim vlastima. Tim može da ponosno objavi da smo, zahvaljujući našem kreativno odrađenom poslu u oblasti marketingu, došli do ugovora o sponzorstvu opreme od vrlo poznatih kompanija koje zapošljavaju hiljade elektro-inženjera u oblasti EPP (energetskih pretvarača i pogona):

 • Siemens i
 • ABB.

Takođe, tu su bili i:

 • International Rectifier (komponente)

Od domaćih sponzora u opremi su tu bili:

 • proizvođač elektro-motornih pogona Sever Subotica i
 • Mikroprinc,
 • IRITEL (pravljenje štampanih ploča (PCB)).

Od koristi je bila i magistarska teza Petra Grbovića, bivseg saradnika Laboratorije za mikroprocesorsko upravljanje EMP koji sada radi u kompaniji Schneider.

Ipak, najveća finansijska pomoć došla je od državnih struktura:

 • Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu,
 • Opština Stari grad,
 • Ministarstvo kulture Republike Srbije,
 • Naftna Industrije Srbije,
 • Elektroprivreda Srbije sa svojim organizacionim jedinicama Termoelektrana "Nikola Tesla" i Hidroelektrana "Đerdap".

Pomogle su i neke privatne kompanije:

 • Delta Banka i
 • Centrala.

Projekat je pomoglo i:

 • Udruženje bivših studenata elektrotehnike ETF BAFA (alumni.etf.rs).

Naši pokrovitelji koji su nam puno pomogli u vezi logistike su bili:

 • Ministarstvo za rudarstvo i energiju i,
 • Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije.

Zvanični prevoznik beogradskog FEE tima je bila još jedna svetski poznata marka:

 • Lufthansa German Airlines.

Kako su pobedili?

U finalu takmičenja "IEEE Int. Future Energy Challenge 2005", održanom 17.08. na Illinois Institute of Technology, Chicago, tim studenata sa ETF je osvojio prvo mesto. Pored tima sa ETF-a, u finale su se plasirali i University of South Carolina, kao i

University of Illinois at Urbana Champagne, oni su zauzeli 2. i 3. mesto -- naš tim je bio bolji.

U okviru takmičenja, studenti su projektovali hardver, upravljački i komunikacioni softver za digitalno upravljani električni pogon zadatih performansi, u skladu sa sigurnosnim i EMC normama. U finalu su verifikovane performanse realizovanih prototipa i kvalitet HW/SW dokumentacije.

Druge dve ekipe su nacinile prototipe na osnovu iste specifikacije, ali se njihova rešenja nisu pokazala dovoljno pouzdanim, u mnogim testovima nisu dostizala željene performanse ili su čak otkazivala.

Ko im je sve čestitao i ko sve nagradio?

Skenirane čestitke:

Preko medija su čestitali predstavnici Vlade Srbije, a preko e-maila, predstavnici sledećih kompanija:

 • MOOG Electric
 • International Rectifier
 • MAXIM,

Za prvo mesto u finalu, tim je dobio 10.000 američkih dolara od IEEE, i još po 2 hiljade za najbolju prezentaciju i najbolji izverštaj, što je ukupno 14,000. Kada uplate nagrada stignu, studenti će sami odlučiti šta će sa njima. Za sada se odmaraju i spremaju ispite.

Kontakt: ddc@etf.rs